Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

Aihepiiri: Yhteiskunta


Euroopan liberaalit erehtyivät: Obama ei ollutkaan niin hyvä tyyppi kuin piti

Yksi tärkeimmistä syistä Barack Obaman suosioon Euroopassa on hänen Bushia liberaalimpi uskonnollinen kantansa. Muilta osin eurooppalaiset liberaalit ovat saaneet pettyä: käsitys Obamasta USA:n ulkopolitiikan muuttajana on vailla pohjaa. (Ilmestynyt 2012)


Uskontoa ja politiikkaa saa kyllä sekoittaa, kunhan et ole konservatiivi

Periaateella ”uskontoa ja politiikkaa ei saa sekoittaa” vastustetaan konservatiivisia ajatuksia politiikassa. Keskustelu on kuitenkin asenteellista: arvoliberaalia ja vasemmistolaista politiikkaa perustellaan Jeesuksella koko ajan. Tarkista lähteet, jos et usko. (Ilmestynyt 2011)


”Koivuniemi-toimittaja” Anu Nousiainen asui Otaniemessä, kun lahko syntyi – muttei tiennyt mitään

HS:n Koivuniemi-artikkelin kirjoittaja Anu Nousiainen hämmästyi asioista, joita lahkosta paljastui. ”Sanoin kollegalleni, että en varmaan uskoisi tätä tarinaa, jos en olisi itse sitä kirjoittanut.” (Ilmestynyt 2011)


Homoseksuaalisuus: "What would Jesus do?"

Jeesus ei puhunut homoista mitään, mutta ei myöskään raiskauksesta eikä vaimon hakkaamisesta. Kovin moni ei ole valmis päättelemään tästä, että raiskaaminen ja perheväkivalta ovat oikein. (Ilmestynyt 2008)

Lisää samasta aiheesta: Aslan etsii lääkkeitä hetero- ja homofobiaan


Ihmiskuvan vaikutus bisnekseen oivalletaan liian harvoin

Helsingin Energian t&k-päällikkö Jussi Palolan mukaan ihmiskuvan vaikutus pitäisi oivaltaa päätöksenteossa paremmin. ”Me tekniikan ja bisnesalan ihmiset luulemme usein olevamme täysin rationaalisia päätöksentekijöitä, ja arvokäsitykset saatetaan esittää ikään kuin tieteellisinä tuloksina.” (Ilmestynyt 2011)


Sananvapaus – nauti vielä kun pystyt?

Netti on lisännyt paitsi sananvapautta, myös intoilua sen rajoittamiseksi. (Ilmestynyt 2010)


Islam: kuoleman kuunsirppi

Suvaitsevaisuushysteria on lamauttanut länsimaiden puolustuskyvyn, kun muslimit hyökkäävät. Jussi Halla-ahon mielestä islamin tuhoisuudesta ei tarvitse saivarrella. (Ilmestynyt 2007)

Lisää samasta aiheesta: Epäpyhä allianssi polki kristityt jalkoihin


Olen hyvä ihminen, koska en ole kuin tuo Päivi Räsänen

Moralismi, toisten ihmisten tuomitseminen ja itsensä parempana pitäminen eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka arvoliberaalit käsitykset ovat syrjäyttäneet konservatiiviset käsitykset. Moralismi ja tuomitseminen ovat vain muuttaneet muotoaan. (Ilmestynyt 2011)


Rahan evoluutio

"Rahaksi kelpaava hyödyke ottaa vapailla markkinoilla rahan aseman automaattisesti, ilman keskuspankkia tai hallitusta." (Ilmestynyt 2007)


"Talousjärjestelmästä ei ole ehdotonta käskyä"

Kommunismi ei ollut kristillisten opettajien yleispätevä määräys, vaikka toiset heistä, kuten Luukas, ihannoivat sitä. Raamatussa on absoluuttisia käskyjä monista asioista, mutta taloudesta ei. (Ilmestynyt 2007)

Lisää samasta aiheesta: Paavali, paha porvari


Sukupuolineutraalisuuslaki

Cross Sectionin vuodelta 2021 käyttöönsä saama uutinen vihjailee feminismin tulevaisuudesta valtionideologiana. Sukupuolineutraalisuuslaki kieltää muun muassa lasten kasvattamisen minkäänlaisiin sukupuoli- tai seksuaalirooleihin kotona, julkisissa laitoksissa tai vapaa-ajan toiminnassa. (Ilmestynyt 2007)


Aborttikeskustelua 2000 vuoden takaa

Abortti on helppo mieltää nykyaikaiseksi lääketieteen toimenpiteeksi, johon antiikin teksteillä ei ole mitään sanottavaa. Historia saattaakin yllättää: abortti oli Rooman aikaan laillinen ja helposti saatavilla, ja keskustelu aiheesta oli toisinaan kiivasta. Jopa useimmat argumentit, molemmin puolin, kuulostavat yllättävän nykyaikaisilta. (Ilmestynyt 2010)

Lisää samasta aiheesta: Antiikin aborttimenetelmät


Alkukristittyjen pasifismia ei ollut olemassa

Varhaisia kristittyjä sanotaan toisinaan ehdottomiksi pasifisteiksi. Heidän kirjoituksensa kuitenkin paljastavat, että mitään yhtenäistä linjaa ei ollut. Jotkut kristityt vastustivat sotaa ja armeijaa, jotkut sallivat ne, ja jotkut olivat itse sotilaita. (Ilmestynyt 2008)


Sukupuolten sodassa kunnioitus yllättää

Miehet ja naiset hoitavat asiansa yleensä joko perinteisen tai feministisen mallin mukaan. Näitä vastakkaiselta kuulostavia tapoja yhdistää se, että toinen sukupuoli ei ole ystävä, vaan vihollinen. (Ilmestynyt 2008)


Suvaitsevaista luonnonsuojelua

"Ei roskaaminen ketään haittaa. Kaupungilla on työntekijät, jotka siivoavat meidän jälkemme. Se on vihreän aatteen mukaista, että heille annetaan töitä." (Ilmestynyt 2006)