Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

Aihepiiri: Apologia


Onko Raamattu muuttumaton?

Onko Raamatun sisältö säilynyt antiikista nykyaikaan kirjaimesta kirjaimeen muuttumattomana? Vai onko Raamattua päivitetty vuosituhansien varrella aina tarpeen mukaan? (Ilmestynyt 2012)


”Raamattu on 100 % Jumalan Sanaa” – Miksi kristityt eivät sitten noudata kaikkia käskyjä?

Monet kristityt korostavat, että Raamattu on kokonaan Jumalan Sanaa. Miksi he sitten sallivat miehille pitkät hiukset eivätkä vietä sapattia, vaikka monia muita käskyjä pidetään tärkeinä? Lue konservatiivisen teologin vastaus. (Ilmestynyt 2011)


Vihanpito Luojan kanssa on tyhmä veto

Fyysikko Blaise Pascalin (1623–62) mukaan jokainen ihmiselämä on vedonlyönti Jumalan puolesta tai Jumalaa vastaan. Hänen väitteensä ei kestä kaikkea kritiikkiä, mutta sen ydinajatusta ei ole kumottu: on järkevää uskoa Jumalaan. (Ilmestynyt 2013)


Raamatussa π = 3

Raamattu opettaa, että π = 3. Monet kristinuskon kriitikot takertuvat tähän: kaikkivaltiaalta Jumalalta voisi odottaa parempia matematiikan taitoja. (Ilmestynyt 2013)


Arkeologia on huuhaa-tiedettä: ”Suunnittelua” ei voi tunnistaa luotettavasti

Jopa asiantuntijat pitävät monia luonnon kivimuodostelmia, kuten Moai-patsaita ja Stonehengeä, suunniteltuina. Nämä arkeologiset teoriat perustuvat kuitenkin kehäpäätelmään, jossa muodostelmat oletetaan suunnitelluiksi etukäteen – ennen kuin suunnittelun tunnistaminen on määritelty testattavalla ja falsifioitavissa olevalla tavalla. (Ilmestynyt 2012)


Jeesuksen ylösnousemus historiantutkijoiden mukaan

Yksikään toistaiseksi esitetty naturalistinen teoria Jeesuksen ylösnousemuksesta ja kristinuskon synnystä ei ole tyydyttävä. Perinteisille ehdotuksille (kuten "Jeesus vain pyörtyi") ei ole annettu arvoa sataan vuoteen. Nykyisetkään teoriat eivät selitä, mikä loi kristinuskoon sen käsityksen ylösnousemuksesta, joka poikkesi kaikkien aikalaisten uskomuksista. (Ilmestynyt 2010)

Jatko-osa samaan aiheeseen: ”Jeesus on satuhahmo” ja keskustelupalsta-ateismin ihmeellinen maailma (Ilmestynyt 2011)


Olen hyvä ihminen, koska en ole kuin tuo Päivi Räsänen

Moralismi, toisten ihmisten tuomitseminen ja itsensä parempana pitäminen eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka arvoliberaalit käsitykset ovat syrjäyttäneet konservatiiviset käsitykset. Moralismi ja tuomitseminen ovat vain muuttaneet muotoaan. (Ilmestynyt 2011)


"Torinon liinat ovat aidot"

Radiohiiliajoitus on perustellut sitä, että Torinon käärinliinat ovat väärennös noin vuodelta 1300. Tekstiilitutkimukset ovat kuitenkin paljastaneet, että näytteet otettiin laidassa sijainneesta kangaspaikasta. Lisäksi verijäljet kertovat ankarasta kidutuksesta. (Ilmestynyt 2006)


Homoseksuaalisuus: "What would Jesus do?"

Jeesus ei puhunut homoista mitään, mutta ei myöskään raiskauksesta eikä vaimon hakkaamisesta. Kovin moni ei ole valmis päättelemään tästä, että raiskaaminen ja perheväkivalta ovat oikein. (Ilmestynyt 2008)


Kertovatko evankeliumit todellista historiaa?

"Arkeologiset todisteet ja tekstin yksityiskohdat puhuvat sen puolesta, että evankeliumit kertovat aidoista tapahtumista", väittää historiallisiin väärennöksiin erikoistunut dosentti Juha Hiltunen. (Ilmestynyt 2006)


Lapset keksivät uskon jumaliin aikuisten opetuksesta riippumatta

Yksi ateistien suosimista perusteista maailmankuvalleen on väite, että lapset syntyvät ateisteina. Viimeisen 10–15 vuoden aikana tehty kokeellinen psykologian tutkimus kuitenkin kiistää tämän retoriikan kokonaan. (Ilmestynyt 2009)

Lisää samasta aiheesta: Implisiittinen ja eksplisiittinen ateismi


Kun teekkarin kritiikki pettää: Miksi ateisti ei voi keksiä tiedettä itse?

Luonnontieteen filosofisen perustan arviointi saattaa kuulostaa täydeltä ajanhukalta, sillä tiede toimii loistavasti. Itsestäänselvyyksinä pidetyt tieteen taustaoletukset, kuten ateismi, pääsevät tällä tavoin kritiikittä "kriittisenkin" ihmisen ajattelusta läpi. (Ilmestynyt 2009)


Ajattelen, siis olen

Tiedostaminen on päivän sana: siitä on tullut synonyymi kaiken sallivalle suvaitsevaisuudelle. Eri mieltä olevat leimataan ajattelukyvyttömiksi tiukkapipoiksi. Mutta kuinka moni tiedostava ihminen menee vain virran mukana, koska se on helppoa? (Ilmestynyt 2010)


Suvaitsevaista luonnonsuojelua

"Ei roskaaminen ketään haittaa. Kaupungilla on työntekijät, jotka siivoavat meidän jälkemme. Se on vihreän aatteen mukaista, että heille annetaan töitä." (Ilmestynyt 2006)


Kirkon jäsenyyskö pelastaa?

Kirkon rippikoulukirja julistaa, että pelkkä kaste pelastaa, ilman uskoa. Onko näin, vai opettaako kirkko nykyisin miekkalähetyksen teologiaa, jossa tärkeintä on maanpäällisen instituution jäsenyys? (Ilmestynyt 2009)


Pate profeetan palsta

"Pitkin historiaa ihmiset ovat oivaltaneet nykyistä paremmin, että Luojan rangaistessa heitä vika ainakin saattaa olla heissä itsessään. Länsimaisessa kulttuurissa, jossa kaikki lähtee ihmisen mittapuusta, tämän älyäminen on vaikeaa." (Ilmestynyt 2007)