Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

Tunteiden viemää

Heini Röyskö Yllätin itseni kuuntelemasta Radio Suomea. Haastateltavana oli astrologi, joka evästi kuulijoita maailmankuvansa mukaisesti: "Oleellista ei ole se, toimitko oikein vai väärin, vaan se, tuntuuko se, mitä teet hyvältä."

Vietit ja tunteet ovat ihmisen mitta, jos ihminen on eläin. Eläinten vaistot vievät haaskalle ja lisääntymään. Mikäli ihmisen alkuperä on jossain muualla myös vastuun taso nousee. Väitän, että yksilön ihmiskäsitys lopulta ratkaisee tunteiden ohjausarvon. Jos ihmisen tunteet määrittelevät sen, miten hän milloinkin toimii, toisista ihmisistä muodostuu helposti välineitä, joiden avulla omat itsekkäät tunnetarpeet toteutetaan.

"Minulla on oikeus" -ajattelu on ihmiskeskeistä ja ottavaa. Koska tunteet vaihtelevat, myös oikeudet vaihtelevat. Muiden ihmisten on suvaittava se, mitä minä tunnen ja teen, sillä muuten minusta ei tunnu hyvältä. Mikä tänään tuntuu arveluttavalta, voi huomenna olla jo tervetullutta. Vaihtelu virkistää. Suvaitsevaisuuden eteen on työskenneltävä jatkuvasti, jotta voin oikeuttaa tunteitteni osoittavat valinnat.

Kristillisen ihmiskuvan keskuksessa on Kristus, joka ei tullut toteuttamaan omia tunteitaan toisten kustannuksella. Hän tuli edustamaan Isää. Kristitty taas on Kristuksen seuraaja ja edustaja. Kristittynä oleminen ei ole persoonattomuutta tai tunteiden puuttumista, vaan vastuullista tunteiden käyttöä.

Tunteet tai tunteettomuus eivät dominoi minua tai ihmisiä ympärilläni. Tunteeni ovat todellisia, mutta ne eivät ole kattava totuus historiastani tai nykyisyydestäni. Tunteeni ovat subjektiivisia. Ne kertovat minusta ja tilanteestani, mutta ne eivät kerro oikeastaan mitään lopullista, eivät minusta eivätkä muista. Ei totuus tai oikeus ole pelkästään tunteiden koeteltavissa, vaan aivan jonkin muun. Tunteiden viestit ilman Totuutta, Jumalan Sanaa, johon niitä voi peilata, vievät minne vaan.

Lue myös

Jätän sulle


   

Teksti: Heini Röyskö
Kuva: Sakari Röyskö

"Vietit ja tunteet ovat ihmisen mitta, jos ihminen on eläin."