Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

Suomen uusi herra

Samana päivänä kun eräs yhtye voitti ensimmäisinä suomalaisina Euroopan yleisradioliiton jokavuotisen laulukilpailun, Helsingin Sanomat julkaisi nettisivuillaan uudelleen aiheeseen liittyneen haastattelun. Kyse oli pojasta, joka halusi olla hirviö.

Lordi-yhtyeen monsterihevarit olivat olleet edellisen kerran parrasvaloissa alkuvuona 2003, jolloin tuokin haastattelu oli tehty. Kun kuuluisuuteen palattiin kolme vuotta myöhemmin Euroviisujen karsinnoissa, julkisuusmyllystä tuli paljon pahempi. Hirviöksi halunnutta ja ehkä aikuiseksikin kasvanutta poikaa syytettiin ties mistä, eikä vähiten saatananpalvonnasta.

Tästä nimittelystä monet kristitytkin närkästyivät, jopa herätyskristityt. Noille väitteille ei ollut heidän mukaansa mitään pohjaa. Eihän se kerro vielä mistään mitään, että ihminen haluaa näyttää Saatanalta eikä suostu edes tuomaan oikeita kasvojaan kameroiden eteen, eihän? Koko hommahan on vain viihdettä – sehän juuri todistaa leikkimielestä, että yhtye ottaa maskeerauksensa elämän tärkeimpänä asiana.

Mielensä pahoittaneet olivat kuitenkin luultavasti oikeassa, niin uskovaiset kuin muut. Bändin laulaja, sanoittaja ja keulakuva Mr. Lordi, tuttavallisemmin Tomi Putaansuu, paljastaa haastatteluissa olevansa hengellinen ihminen ja ymmärtävänsä, mitä saatananpalvonta on. "En halua joutua helvettiin", hän sanoo TV-kanavalle, ja " alakerran isännästä" oli ollut lehdissä puhetta kuin itsestään selvänä asiana. Ei mikään ateisti siis.

Monet vetosivat myös hirviöiden aiempaan singlejulkaisuun: "Devil is a Loser". Selvästi kristitty mies! Tai ainakin "kristillisempi kuin puolialastomat europissikset", kuten eräs ystäväni kirjoitti sähköpostiin.

Suuren viisuvoittajan puolesta kiivastuneilta jäi kuitenkin tarkistamatta, miten kappale jatkui. Saatana ei ollutkaan Putaansuulle pahis, vaan tyhmis. "Biisissä voittaja olen minä, Lordi", hän totesi kristillisen hevilehden haastattelussa 2003. Ja entä se piru? "He's my Bitch", Putaansuu huutaa laulussaan, siis kertoo Saatanan olevan hänen oma lutkansa.

Muillakin tavoin viisuhirviömme osoittaa olevansa uhoaja ja suunsoittaja. Sanoitukset ovat umpihengellisiä, mutta jos asialliseksi ruvetaan, niin se on vain raskauttavaa. Piru on luuseri, ja kuten Hard Rock Hallelujah -kappaleessa todetaan, "pyhät ovat rampoja syntisten yönä". Lordi siis laulaa uskovansa henkivaltoihin mutta olevansa itse niitä kaikkia suurempi. Saapuvatpa paikalle vielä "enkelit ja demonit kaikki yhdessä" ja ihmisen pelastaa rokkiherääminen, rockoning.

Tälläistä uhoajaa ja pullistelijaa sitten maamme uskovaiset puolustavat rinta rinnan. Tekopyhä ei saa olla eikä kristityn sovi uhota niin kuin tietäisi jotain tuntemattomasta ihmisestä. Mutta voi, tuon tuntemattoman miehen oikeus rienata ja uhota – se on pyhä, sitä kyllä puolustetaan maailman loppuun asti.

Loppupiikittelynä palaamme vielä Lordin vertailukohtiin, noihin purkkapoppia laulaviin "europissiksiin". Lukuisat tuttavani – ja tarkoitan todella että lukuisat – ovat pitäneet pyllynpyöritystä turmiollisempana kuin okkulttista leikittelyä. Paheellisena on pidetty vaatetuksen viettelevyyttä, mutta samaan on mielletty kovin tekopyhäksi, että jotkut arvostelevat hirviöbändiä hengellisesti arveluttavista asusteista.

Miksi siis Lordia ei saa moittia pelkän vaatetuksen vuoksi, mutta europoppareita saa? Onko Lordi koskematon ja arvostelun ulkopuolella vain siksi, että Suomi sai vihdoin viisuvoiton ja maailmallista kunniaa?


   

Teksti: Tuomas Kangasniemi

"Europissisten viettelevää vaatetusta on pidetty paheellisena, mutta miksi on tekopyhää arvostella Lordin hengellisesti arveluttavia asusteita?"