Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

Uskontoa ja politiikkaa saa kyllä sekoittaa, kunhan et ole konservatiivi

Keskustelua politiikan ja uskonnon suhteesta hallitsee yksi periaate ylitse muiden: ”Uskontoa ja politiikkaa ei saa sekoittaa toisiinsa”.

Suomalaisessa kontekstissa tämä rajanveto tarkoittaa enimmäkseen sitä, että uskonnollinen argumentaatio pitäisi sulkea ulos poliittisesta keskustelusta. Toisinaan rajaus voi viitata myös siihen, etteivät valtio ja uskontokunnat puutu toistensa tekemisiin. [*]

Uskonnollisten argumenttien sulkeminen politiikan ulkopuolelle saattaa olla perusteltua tai sitten ei. Tämä kirjoitus ei arvioi, onko rajaus sinänsä oikeutettu. Voitaneen kuitenkin odottaa, että rajanvetoa tulee noudattaa järjestelmällisesti kaikessa, jos siihen vedoten tuomitsee tietynlaisen uskonnollisen politiikan.

Todellisuudessa rajanveto kompastuu juuri tähän. Jos uskontoa ei saa sekoittaa politiikkaan, miksi Mitro Repo (sd) julisti Jeesuksen olevan demari? [1] Miksi Satu Hassi (vihr) vastasi keskusteluun väittämällä Jeesusta vihreiden arvojen kannattajaksi, joka vastusti kaupallisuutta? [2]

Entä mihin perustuu oikeutus Kristillisten sosialidemokraattien liitto -järjestön [3] olemassaololle? Ja ajatteliko kansanedustaja, ex-piispa Ilkka Kantola (sd) pitävänsä uskonnon ja politiikan erillään, kun hän julisti tämän järjestön tilaisuudessa Jeesuksen opettaneen sosiaalista tasa-arvoa? Hänen mukaansa kristinusko tukee myös markkinaliberalismin vastustamista. [4]

Jopa arkkipiispa Kari Mäkinen on Kantolan kanssa samaa mieltä: hänen mukaansa markkinaliberalismin tekee vääräksi Jeesuksen esittämä kultainen sääntö [5]. Itse asiassa kultaiseen sääntöön perustuu Mäkisen mielestä koko hyvinvointivaltion idea. Dosentti Outi Elonheimo sovelsi samaa näkemystä länsimaiseen terveydenhuoltoon [6].

Kirkko & Kaupungin päätoimittaja Seppo Simola puolestaan piti kehitysavun leikkaamista kristillisen etiikan vastaisena samassa kolumnissa, jossa hän tuomitsi Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten ”elämöimisen” uskonnolla [7].

Pastori Jaakko Heinimäki mukaili Simolan linjaa: hänen mukaansa Jeesuksen julistus oli kaukana iskusanoista ”koti, uskonto ja isänmaa” [8].

Myös kirkkoherra, viime vaalien ehdokas Armi Rautavuoren (sd) mukaan politiikka ja kristillinen etiikka kulkevat tasajalkaa [9]. Ahneus on hänen mielestään ”tämän maailman suurin synti”.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja Vasemmistonuorten ex-puheenjohtaja Jussi Saramo nimitti samaan tapaan oikeistolaista talouspolitiikkaa kristillisyyden irvikuvaksi [10]. Toisaalla hän on kuitenkin ilmoittanut vastustavansa uskonnon ja politiikan sotkemista [11].

Onpa tämän tekstin kirjoittaja itsekin osallistunut keskusteluun, jossa vasemmistonuoret selittivät poliittista kantaansa sillä, että ”Jesse oli solidaarinen”.

Kärkevämmin samat ajatukset ilmaisi Jukka Relander (vihr). Hänen mielestään Jeesus oli valtaapitäviä poikkeuksetta vastustanut kapinallinen [12], joka puolustaisi tänä päivänä köyhiä, homoja ja maahanmuuttajia.

Relander ei tosin väittänyt, että Jeesus olisi perimmäinen syy hänen mielipiteisiinsä, kuten ei väittänyt myöskään Hassi eikä Saramo. Jeesus nyt vain sattuisi olemaan kaikista asioista juuri samaa mieltä kuin Vihreät ja Vasemmistoliitto, mistä luonnollisesti täytyy muistuttaa potentiaalisia äänestäjiä.

Kirkon Ulkomaanavun kouluttaja Ulf Särs puolestaan perusteli Jumalan tahdolla tasa-arvoa sekä naisten ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamista yhteiskunnassa [13].

Kansanedustajaehdokas Kari Kanala (vihr) päätyi samaan tulokseen ”kirkon arvojen” [14], rakkauden kaksoiskäskyn ja Galatalaiskirjeen [15] perusteella. Hänen puoluetoverinsa Matti Perälän mukaan kaksoiskäskyn pitää näkyä politiikassa, vaikka uskonto ja politiikka tulisikin pitää erillään [16].

Arvoliberaalia vasemmistoideologiaa on puolustanut myös pastori ja näytelmäkirjoittaja Kai Sadinmaa. Hänen mukaansa ”Nasaretin miehen sanoma menee voimakkaasti vasemmalle” [17]. Epäsuoran satiirin keinoin hän on täsmentänyt, että julkisten palvelujen alasajo ja tuloerojen kasvu eivät ole Jumalan tahto [18].

Sadinmaan mielestä kirkon tulisikin ”saarnata rohkeasti poliittista evankeliumia”, jossa kirkko ”nousee riistokapitalismia vastaan” sekä lopettaa seksuaalivähemmistöjen ja naisten ”halveksunnan” [19] (linkki HS-arkistoon vaatii kirjautumisen).

Eduskuntavaaliehdokas Teemu Hiilinen (vas) tiesi vastaavasti, että Päivi Räsäsen (kd) politiikka – joka hänen mukaansa tähtää ”kaiken kieltämiseen” – ei sovi yhteen Jeesuksen suvaitsevaisuuden ja rakkauden kanssa [20].

Myös ympäristöpolitiikkaa voi perustella kristinuskolla. Kirkkoherra Jukka Nevalan mukaan kristillinen elämäntapa innostaa kestävään kehitykseen [21]. Toimittaja Ilkka Ritvanen kannatti korkeampaa energiaveroa ja tiesi – ainakin pilke silmäkulmassaan – että Jeesus ei lämmittäisi sähköllä [22].

Entä lähimmäisenrakkaus, jota Jari Tervo piti politiikan oikeana suuntana? [23] Mistä se mahtaa olla lähtöisin? Jos tämä käsite ei liity Tervon mielestä millään tavoin kristilliseen kulttuuriperintöön, hänen olisi ehkä kannattanut selventää ajattelevansa näin. Vaikeaksi tosin olisi mennyt.

Lähimmäisenrakkaudesta on hakenut perusteita politiikantekoon myös entinen eduskunnan oikeusasiamies Jacob Söderman (sd). Hänen mukaansa ’lähimmäisen’ käsitteen avulla rakennetaan hyvä yhteiskunta. Samalla Söderman lainasi Jesajan kirjaa muistuttaessaan, että monet yhteiskuntamme arvoista ovat peräisin Vanhasta Testamentista [24].

Lähimmäisenrakkauteen on vedonnut jopa Jyrki Katainen (kok) [25]. Eero Heinäluoma (sd) pani tosin paremmaksi, kun hän vastasi tähän siteeraamalla Kataiselle Jaakobin kirjettä eduskunnan täysistunnossa [26].

Itse tasavallan presidentti Tarja Halonenkin on todennut, että Jeesus puolusti ihmisoikeuksia ja heikko-osaisia [49].

Lähes kaikki mahdolliset Jeesus-argumentit niputti yhteen laulaja–poliitikko Kari Peitsamo (skp). Hänen mukaansa alkuseurakunta oli kommunistinen yhteisö, Jeesus ”kaatoi pörssimeklarien pöydät”, ja Jeesuksen sanoman pitäisi hillitä kuluttamisen hulluutta. Lisäksi Peitsamoa ovat inspiroineet kultainen sääntö ja kirkon arvot [27].

Toisin päin uskontoa ja politiikkaa sotki Turun SDP-osasto, joka osallistui toissa keväänä arkkipiispa Mäkisen kampanjaan. Näin ainakin, jos piispanvaalin hävinnyttä Miikka Ruokasta on uskominen [28].

Väljästi samaan kategoriaan, jossa poliitikot moraalisuuden tunnossansa sekaantuvat uskonnollisten yhteisöjen asioihin, kuulunevat myös homoparien siunauksesta käyty keskustelu sekä Nuotta-lehden ”heterokampanjan” [29] julkinen teurastus keväällä 2011.

Esimerkiksi Stefan Wallin (r) toivoi julkisesti, että kirkko hyväksyy rukoushetket homoparien puolesta [30]. Nuotan kampanjaa hän piti ällöttävänä ja sopimattomana [31].

Muutamat poliitikot, kuten Vihreiden ex-ministeri Tuija Brax (linkki) sekä kaupunginvaltuutetut Otto Lehtipuu ja Mari Puoskari, astuivat pidemmälle ja vaativat adressissa [32] [33] kirkkohallitusta puuttumaan kirkon konservatiivisten järjestöjen rahoitukseen.

Oras Tynkkynen (vihr) tuomitsi kampanjan vastenmieliseksi ja vaaralliseksi, ja lupasi, että hänen puolueensa tekee töitä asioiden muuttamiseksi kirkossa [34]. Oppikysymykset Tynkkynen tosin julisti teoriassa jättävänsä uskontokunnille itselleen, mutta nähtävästi tämä periaate ei päde, jos joku uskaltaa kehottaa elämään opin mukaan.

Tynkkysen helsinkiläinen puoluetoveri Vesa Virri puolestaan vastusti KD:n konservatiivista linjaa Jeesuksen lähetyskäskyyn vedoten. Samalla hän ehdotti, että Nuotan kampanjan kaltaiset mielipiteenilmaukset pitäisi ehkä säätää laittomiksi [35]. Annettakoon Virrille kuitenkin pisteet siitä, että hän ilmaisi totalitaariset mielipiteensä suoraan, hurskastelematta sananvapaudesta.

Eikä yksikään näistä esimerkeistä ole kuutta vuotta vanhempi. Puolet niistä on julkaistu pelkästään huhtikuun 2011 vaaleja edeltäneen puolen vuoden aikana.

On tietysti mahdollista ja jopa suhteellisen todennäköistä, että nimenomaan Repo, Hassi, Simola, Kantola, Brax, Turun demarit ynnä muut eivät kannata uskonnon ja politiikan tiukkapipoista eristämistä. Itse asiassa SDP:n ja Keskustan puoluejohdot myönsivät kirkon teettämässä kyselyssä vuonna 2009, että kirkon ja puolueen yhteistyöhön suhtaudutaan puolueissa positiivisesti [36].

Vasemmistonuorten tapauksessa tämä vaihtoehto tosin kuulostaa vähemmän todennäköiseltä, ja Tervo puhui itsensä suoraan pussiin jyrähtämällä, että uskonnollinen politiikka on politiikan muodoista alhaisin [23].

Vaikka yksittäiset henkilöt sortuvatkin suhteellisen harvoin avoimeen ristiriitaan Tervon, Saramon ja Perälän tavoin, yllä selostetut tapaukset antavat aiheen epäillä keskustelua kokonaisuutena asenteelliseksi.

Näin ei pitäisi olla. Jos uskonnollista argumentaatiota politiikassa pidetään vääränä, mitään poliittista kantaa ei saa perustella kristinuskoon vedoten. Ei arvokonservatiivista kantaa, mutta ei myöskään arvoliberaalia, vasemmistolaista, yleishumaania tai oikeistolaista näkemystä.

Jostain syystä tämä johdonmukainen ja itsekriittinen linja ei innosta ihmisiä läheskään niin paljon kuin konservatiivipuolueiden ivaaminen. Ehkä suomalaisen keskustelun kokonaiskuvasta pitäisikin päätellä, että uskontoa ja politiikkaa saa kyllä sekoittaa, kunhan vain mielipide on sopiva.

PS. Nostettakoon hattua Tuomas Enbuskelle, joka huomasi, että Jeesuksella on tapana kannattaa politiikassa aina samoja asioita kuin puhuja itse [37].


Tapahtunut artikkelin kirjoittamisen jälkeen ...

Seuraava lista sisältää päivityksiä tämän tekstin aiheeseen. Luetteloon on koottu 13.5.2011. jälkeen julkaistuja tapauksia.

Lista on päivitetty viimeksi 4.11.2011.

27.6.2011: SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner kertoi seksuaalivähemmistöjen Helsinki Pride -tapahtumassa, että Jeesus osallistuisi Prideen ja puolustaisi vähemmistöjä. "Jos Jeesus eläisi, hän olisi täällä puolustamassa vähemmistöjä", Jungner sanoi Iltalehden mukaan. Lähde: Puranen, K.; Iltalehti 27.6.2011. Merkintä lisätty 30.8.2011.

28.8.2011: Kirjailija Tuomas Nevanlinna analysoi teoksessaan Uskon sanat kristinuskon sisältöä. Kirjan toinen kirjoittaja on Jukka Relander (tietoa Relanderista tämän jutun leipätekstissä). Nevanlinnan mukaan "Jumalan valtakunta ja autenttinen proletariaatin diktatuuri muistuttavat toisiaan". Sitaatin lähde: Hesarin kirja-arvostelu (Ahlroth, J.; Helsingin Sanomat 28.8.2011, sivu C1). Merkintä lisätty 30.8.2011.

3.11.2011:Presidenttiehdokas ja ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd) sekoitti uskontoa ja politiikkaa harvinaisen monipuolisesti Radio Dein haastattelussa Seurakuntalainen.fi -sivuilla. Hänen mukaansa "Jeesuksen Vuorisaarna on tällainen yleisinhimillinen moraalin perusta, peruskallio". Lipponen ei esittänyt tätä näkemystä yksityiselämäänsä kuuluvana käsityksenä, vaan hänen mielestään Vuorisaarnaan moraali antaa perustan eri kirkkokunnille, joille kuuluu rooli yhteiskunnan "sosiaalisena omatuntona". Lipponen katsoi, että kirkon "sanoman ympärille voi hyvin koota kansakuntaa, vaikkei kaikki kirkkoon kuuluisikaan".

Eikä tässä kaikki. Samassa haastattelussa Lipponen tuomitsi Luther-säätiön "separatismin" ja puuttui näin poliitikkona julkisuudessa uskontokuntien sisäisiin asioihin. Hän katsoi, että "kirkon sisällä ei voi olla montaa kirkkoa, vaan on yksi kirkko". Lähde: Kaipiainen, AP.; Seurakuntalainen 3.11.2011. Merkintä lisätty 4.11.2011.

Kirja, julkaistu 2010: Teoksessaan Tuhansien aatteiden maa (Johnny Kniga 2010) Jera ja Jyri Hänninen esittivät termin "uskonnon ja politiikan sekoittaminen" merkityksestä saman tulkinnan kuin tämän tekstin kirjoittaja: ainakin Suomessa asia tarkoittaa sitä, että uskonnollista sisältöä ei saisi käyttää politiikassa. (Lisää asiasta: ks. viitteet.) Hännisten mukaan Euroopassa "kirkon ja valtion ero pyritään pitämään selvänä eikä poliittisia päätöksiä ole kristillisiä lukuun ottamatta tapana perustella uskonnolla" (s. 97–98). Merkintä lisätty 4.11.2011.

(Toim. huom: Hännisten kirja on julkaistiin jo 2010, mutta tämän tekstin kirjoittaja tutustui siihen vasta syksyllä 2011.)

[*] Lähdeviitteet ja niiden kommentointi jätettiin tässä kohdassa pois leipätekstistä sujuvuuden vuoksi.

Merkitys ”uskonnollinen sisältö ei kuulu politiikkaan” esiintyy hyvin yleisesti niin lehtiartikkeleissa kuin niiden kommenttiosastoilla. Artikkeleissa tämän näkemyksen saattaa esittää yhtä lailla toimittaja (esim. [23] [38]), tavallinen kansalainen (esim. [39]), poliitikko (esim. [12] [40] [41]) kuin professorikin (esim. [42]). Populaarikommenteista esimerkkeinä [43]–[45].

Myös merkityksestä ”valtio ja uskontokunnat eivät puutu toistensa asioihin” löytyy esimerkkejä, mutta vähemmän (lehdissä esim. [36] [46]). Joskus samassa kirjoituksessa saatetaan analysoida molempia merkityksiä [47] [48].

Numeroidut (painetun artikkelin sisältämät) viitteet


[1] MTV3 8.10.2009; http://j.mp/eMTrdv

[2] Hassi, S.; satuhassi.fi 8.10.2009; http://j.mp/fH4E36

[3] Kristillisten sosialidemokraattien liitto; etusivu; www.kristillinensdpliitto.fi/

[4] Kantola, I.; ilkkakantola.net 1.2.2008; http://j.mp/h4cOAZ

[5] Mäkinen, K.; esitelmä Länsi-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivässä 2.9.2010; http://j.mp/eDnxBQ

[6] Elonheimo, O.; Iltalehti / blogit 23.2.2010; Googlen arkistoima: http://j.mp/fACat1 . HUOM: Linkki lakannut toimimasta. Tilanne havaittu 17.8.2011.

[7] Simola, S.; Kirkko & Kaupunki 28.2.2011; http://j.mp/ecDVp8

[8] Kortelainen, K.; Seurakuntalainen 3.3.2011; http://j.mp/hXSO3F

[9] Kivioja, P.; Uutispäivä Demari 1.3.2011; http://j.mp/fcLS6u

[10] Saramo, J.; Kansan Uutiset 5.7.2007; Saramon arkistoima: http://j.mp/gnSCsG

[11] Saramo, J.; kommentti sivulla jussi.ehdolla.fi 7.2.2011; http://j.mp/hFuf2k

[12] Relander, J.; Uusi Suomi Puheenvuoro 25.3.2011; http://j.mp/foFViP

[13] Särs, U.; alustus Setan Malkus-ryhmän tilaisuudessa 25.6.2008; http://j.mp/gdDEw5

[14] Kanala, K.; karikanala.fi; etusivu; www.karikanala.fi/

[15] Karlsson. K.; Vihreä Suomi 2011 / Uusimaa; s. 13 [vaalilehti – vain paperilla]

[16] Perälä, M.; mattiperala.fi; http://j.mp/egd7X8

[17] Räikkä, J.; Helsingin Sanomat 23.4.2011; http://j.mp/ehFFFW

[18] Seppälä, O.; Kotimaa 8.4.2011; http://j.mp/idq5WQ

[19] Sadinmaa, K.; Helsingin Sanomat 19.6.2009; http://j.mp/gFymZo [vaatii kirjautumisen]

[20] Hiilinen, T.; Uusi Suomi Puheenvuoro 16.10.2010; http://j.mp/gbreLC

[21] Juusela, P.; Vantaan Lauri 1.2.2007; http://j.mp/e5z6nH

[22] Ritvanen, I.; Savon Sanomat 27.8.2010; http://j.mp/fJgRzH

[23] Tervo, J. Uusi Suomi Puheenvuoro 22.10.2010; http://j.mp/cAOmJC

[24] Söderman, J.; Puhe herättäjäseuroilla Mäntsälässä 9.11.2008; http://j.mp/ei60Zm

[25] Helsingin Sanomat 15.9.2009; http://j.mp/gUsTqo

[26] Iltalehti 15.9.2009; http://j.mp/c5gGb

[27] Villa, J.; Sana 17.12.2009; http://j.mp/hhFr2E

[28] Ijäs, J.; Kotimaa 18.3.2010; sivu 5 [vain paperilla]

[29] Älä alistu!; Nuotta 20.3.2011; www.nuotta.com/kampanja

[30] Pietiläinen, S.; MTV3 10.11.2010; http://j.mp/9KjpN3

[31] Poutanen, P.; Punkari, A.; MTV3 23.3.2011; http://j.mp/ghSxyl

[32] Aromaa, E.; Hautakorpi, J.; adressit.com 28.3.2011 [internet-adressi]; http://j.mp/fYOA1y

[33] Alastalo, S.; Kotimaa 29.3.2011; http://j.mp/hFQH0z

[34] Tynkkynen, O.; Vihreä blogi 25.3.2011; http://j.mp/hXGtI7

[35] Virri, V.; Uusi Suomi Puheenvuoro 28.3.2011; http://j.mp/h8OAjr

[36] evl.fi / ajankohtaista / uutiset 22.8.2009; http://j.mp/hbHXHB

[37] Enbuske, T.; Uusi Suomi Puheenvuoro 13.5.; http://j.mp/mwCtt0

[38] Korhola, E-R.; Aamulehti 12.3.2011 [toimituksen lukijakysymys esseen lopussa]; http://j.mp/eExSZk

[39] Korolainen, L.; Iltalehti 26.3.2011; http://j.mp/e4RX4p

[40] Verkkouutiset 18.2.2011; http://j.mp/gBUyOz

[41] Korhola, E-R.; Uusi Suomi Puheenvuoro 26.6.2009; http://j.mp/gI3qrd

[42] Kaleva 21.3.2011; http://j.mp/ii6Shd

[43] anon.; kommentti Vihreässä Langassa 3.2.2011 klo 1:48; http://j.mp/dSFDN3

[44] anon.; kommentti foorumilla Uusi Suomi Puheenvuoro 22.10.2010 klo 11:37; http://j.mp/cAOmJC

[45] anon.; kommentti sivustolla Yle Uutiset 22.10.2010 klo 12:05; http://j.mp/heOHxw

[46] Simola, A.; Aamulehti 19.10.2010; http://j.mp/gU8HpI . HUOM: Linkki lakannut toimimasta. Tilanne havaittu 22.8.2011. SAMA SISÄLTÖ (Mari Kiviniemen lausunto) löytyy esim. Yleltä: Yle Uutiset 19.10.2010.

[47] Kallunki, V.; Helsingin Sanomat 28.10.2010; http://j.mp/dZSSAh

[48] Hankamäki, J. S.; jukkahankamaki.blogspot.com 20.10.2010; http://j.mp/fEOSxd

[49] Melin, O. S.; Kotimaa 2.12.2005; arkistoitu sivulle presidentti.fi: http://j.mp/iEIv6c

Linkit tarkistettu 4.5.2011., paitsi [37] tarkistettu 17.5. ja [49] tarkistettu 5.7.   

Teksti: Tuomas Kangasniemi
Kuva 1: Jaripekka Juhala
Kuva 2: Tuomas Kangasniemi

Periaate ”uskontoa ja politiikkaa ei saa sekoittaa” on asenteellinen: arvoliberaaleja kantoja saa perustella vapaasti Jeesuksella.


Lisää juttuja saman-
kaltaisista aiheista:Olen hyvä ihminen, koska en ole kuin tuo Päivi Räsänen

Moralismi, toisten ihmisten tuomitseminen ja itsensä parempana pitäminen eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka arvoliberaalit käsitykset ovat syrjäyttäneet konservatiiviset käsitykset. Moralismi ja tuomitseminen ovat vain muuttaneet muotoaan. (Ilmestynyt 2011)”Raamattu on 100 % Jumalan Sanaa” – Miksi kristityt eivät sitten noudata kaikkia käskyjä?

Monet kristityt korostavat, että Raamattu on kokonaan Jumalan Sanaa. Miksi he sitten sallivat miehille pitkät hiukset eivätkä vietä sapattia, vaikka monia muita käskyjä pidetään tärkeinä? Lue konservatiivisen teologin vastaus. (Ilmestynyt 2011)Euroopan liberaalit erehtyivät: Obama ei ollutkaan niin hyvä tyyppi kuin piti

Yksi tärkeimmistä syistä Barack Obaman suosioon Euroopassa on hänen Bushia liberaalimpi uskonnollinen kantansa. Muilta osin eurooppalaiset liberaalit ovat saaneet pettyä: käsitys Obamasta USA:n ulkopolitiikan muuttajana on vailla pohjaa. (Ilmestynyt 2012)Paavali, paha porvari

Paavali ei määrännyt missään vaiheessa kristittyjä luovuttamaan varojaan yhteiseen kassaan, vaan avustamaan Jerusalemin köyhiä, joita vuosien 47–48 nälänhätä kohtasi. (Ilmestynyt 2007)Miksi en luopuisi rahasta vain symbolisesti?

Jeesus ja rikas mies -kertomuksesta esitetään toisinaan yleistävä tulkinta: kaikesta omaisuudesta luopuminen on tärkeä osa kristityn elämää. Raamatun lukija ei voi kuitenkaan seurata Jeesusta käytännössä kuten rikas mies. Tähän nähden sitä, että rahoista pitäisi kuitenkin luopua käytännössä, on vaikea perustella. (Ilmestynyt 2010)Homoseksuaalisuus:
"What would Jesus do?"


Jeesus ei puhunut homoista mitään, mutta ei myöskään raiskauksesta eikä vaimon hakkaamisesta. Kovin moni ei ole valmis päättelemään tästä, että raiskaaminen ja perheväkivalta ovat oikein. (Ilmestynyt 2008)Alkukristittyjen pasifismia ei ollut olemassa

Varhaisia kristittyjä sanotaan toisinaan ehdottomiksi pasifisteiksi. Heidän kirjoituksensa kuitenkin paljastavat, että mitään yhtenäistä linjaa ei ollut. Jotkut kristityt vastustivat sotaa ja armeijaa, jotkut sallivat ne, ja jotkut olivat itse sotilaita. (Ilmestynyt 2008)