Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

Cross Section 2010

Verkkolehti ilmestynyt 3.8.2010.


Jeesuksen ylösnousemus historiantutkijoiden mukaan

Yksikään toistaiseksi esitetty naturalistinen teoria Jeesuksen ylösnousemuksesta ja kristinuskon synnystä ei ole tyydyttävä. Perinteisille ehdotuksille (kuten "Jeesus vain pyörtyi") ei ole annettu arvoa sataan vuoteen. Nykyisetkään teoriat eivät selitä, mikä loi kristinuskoon sen käsityksen ylösnousemuksesta, joka poikkesi kaikkien aikalaisten uskomuksista.

Lisää samasta aiheesta: Näin historiatiede toimii


Aborttikeskustelua 2000 vuoden takaa

Abortti on helppo mieltää nykyaikaiseksi lääketieteen toimenpiteeksi, johon antiikin teksteillä ei ole mitään sanottavaa. Historia saattaakin yllättää: abortti oli Rooman aikaan laillinen ja helposti saatavilla, ja keskustelu aiheesta oli toisinaan kiivasta. Jopa useimmat argumentit, molemmin puolin, kuulostavat yllättävän nykyaikaisilta.

Lisää samasta aiheesta: Antiikin aborttimenetelmät


Miten kristitty teekkari perustelee uskonsa?

Stereotypioita insinöörimäisestä ajattelusta tietävät kaikki. Mutta mitä tapahtuu, kun teekkari uskoo Jeesukseen? Soveltaako hän taitojaan uskonnollisiin kysymyksiin? Tiedustelimme kuudelta teekkarilta sitä, miksi he pitävät totena kristinuskon keskeisiä käsityksiä, ja sitä, mitä he ajattelevat 'uskon' ja 'tiedon' olevan.

Lisää samasta aiheesta: Uskonto ja tiede: Mitä kristitty teekkari ajattelee?


Tieteellistä uskoa

Tänä vuonna tätä lehteä on luotsannut humanistinainen, mutta pääosan jutuista on kirjoittanut aidoista teekkareista koostuva toimitus. He haastavat ajattelemaan, kyseenalaistamaan ja tutkimaan asioita. Voiko teekkari uskoa Jumalaan? Onko ylösnousemus tieteellisesti järkeenkäypää? Mitä alkukristityt ajattelivat abortista?


Sananvapaus – nauti vielä kun pystyt?

Netti on lisännyt paitsi sananvapautta, myös intoilua sen rajoittamiseksi.


Miksi en luopuisi rahasta vain symbolisesti?

Jeesus ja rikas mies -kertomuksesta esitetään toisinaan yleistävä tulkinta: kaikesta omaisuudesta luopuminen olisi tärkeä osa kristityn elämää. Raamatun lukija ei voi kuitenkaan seurata Jeesusta käytännössä kuten rikas mies. Sitä, että rahoista pitäisi kuitenkin luopua käytännössä, on vaikea perustella.


Lesken lantit Raamatussa vastaavat nykyrahassa jopa 3 euroa

Rahan voimakas inflaatio hämärtää herkästi käsityksen siitä, miten suurta summaa lesken lantit vastaisivat tänä päivänä. Ehkä yllättäen vastaus on parin euron, ei parin sentin suuruusluokassa.


Kaikki pääsevät taivaaseen?

Rakkautta korostavan nykyajan kristinuskon keskellä helvetti ja synti tuntuvat vaikeilta käsitteiltä, jopa loukkaavilta. Raamattu ei kuitenkaan puhu loputtoman suvaitsevasta Jumalasta, vaan armahtavasta mutta oikeamielisestä tuomarista, joka vie jokaisen ihmisen kuoleman jälkeen kerran tuomiolle.


Ajattelen, siis olen

Tiedostaminen on päivän sana: siitä on tullut synonyymi kaiken sallivalle suvaitsevaisuudelle. Eri mieltä olevat leimataan ajattelukyvyttömiksi tiukkapipoiksi. Mutta kuinka moni tiedostava ihminen menee vain virran mukana, koska se on helppoa?


Kirjojen kuninkaan hovi

"Kuninkaallista sukua olevat kirjoitukset olivat aina tunteneet toisensa ja liittyneet palapelin tavoin yhteen. Johdatetun todistajaketjun jokainen elävä lenkki oli taltioinut sen, mitä oli nähnyt ja kuullut."


Elämäsi jatko-osa voi olla edeltäjäänsä parempi

Elämäsi jatko-osa voi olla edeltäjäänsä parempi. Trailereita esittää Ristin kilta.