Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

"Previously on RK ..."

Artikkeli 8 huhua Ristin killasta kertoo, mitä Ristin kilta tekee ja mitä käsityksiä siitä mahdollisesti on liikkeellä. Mutta mitä on tapahtunut aiemmin? Yhdistyksen historiasta löytyy joukko erikoisia yksityiskohtia.

Oma kappeli. Ristin kilta perustettiin 1947. Jouluksi 1956 valmistuneen Otaniemen kappelin yhdistys rakennutti ja siten myös omisti itse.

Kielletty bisnes. Suomen kaksi ensimmäistä minigolf-rataa Helsinkiin perusti Ristin kilta 1952. Ne tuottivat rahaa niin hyvin, että ensimmäisen vuoden jälkeen kaupunki ei enää myöntänyt killan toiselle radalle toimilupaa, vaan rata takavarikoitiin.

Saapasfirman osakkeet. Ristin kilta myi kappelin Espoon seurakunnille 1972. Rahat sijoitettiin muun muassa erään kumisaapas- ja sekatavarayhtiön osakkeisiin, mutta valitettavasti niitä ei oivallettu myydä it-kuplan huipulla.

Tuhopoltto. Otaniemen kappeli tuhopoltettiin kesäkuussa 1976. Rikoksen tekijää ei saatu kiinni, mutta kappeli rakennettiin uudelleen. Tuhopolton jälkeen Ristin killan jäsenmäärä kasvoi tuntuvasti.

Kansainvälinen ensi-idea. Ristin killan 1986 perustama Lähetyksen tekninen tuki (LTT) koordinoi projekteja, joissa insinöörit lainaavat ammattitaitoaan kristillisen lähetystyön hyväksi. Yhdistyksellä ei tiettävästi ole ainoatakaan esikuvaa maailmassa.

ME-yritys. Wapun alla 2004 Ristin kilta häiriköi Otaniemen rauhaa lukemalla Raamattua ulkosalla kaiuttimiin 92 tuntia yhtä mittaa (ks. mp3-äänitiedostot Raamatusta ja zip-paketit niistä). Tavoite, ääneen lukemisen maailmanennätys, kuitenkin hylättiin sääntöepäselvyyksien vuoksi.

   

Teksti: Tuomas Kangasniemi
Kuva: Jaripekka Juhala