Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

"Talousjärjestelmästä ei ole ehdotonta käskyä"

Liittyy artikkeliin ”Paavali, paha porvari”

KOMMUNISMI ei ollut Risto Uron ja Sakari Häkkisen mukaan kristillisten opettajien yleispätevä määräys, vaikkakin toiset heistä ihannoivat sitä. Teekkari ja teologian opiskelija Jaripekka Juhala pitää näitä päätelmiä ”äärimmäisen uskottavina”.

”Köyhät olivat Luukkaalle aina läheinen aihe. On todella vakavasti otettava pointti, että hän on esittänyt seurakunnan talouden hieman idealisoidusti”, Juhala perustelee.

Paavalin kirjoituksissa on hänen mielestään selvää, että raha ei ole tärkein asia. ”Paavali keskittyy siihen, että Jeesukseen uskovat on pelastettu armon tähden, mutta kristityn vapautta ei saa käyttää synnin tekoon.”

RAAMATTUUNSA LUOTTAVAN teologiopiskelijan mielestä eksegetiikan teoksia pitää kuitenkin lukea silmät auki. ”Noin esimerkiksi, Uro väittää osaa Paavalin kirjeistä epäaidoiksi edes viittaamatta perusteluihin.”

”Aihe on kuitenkin kaikkea muuta kuin loppuun käsitelty, mutta Helsingin teologisessa tämä lähtökohta on kuin ylhäältä annettu totuus. Englanninkielisessä tutkimuksessa näkemykset ovat paitsi monipuolisempia, myös useimmiten päinvastaisia”, Juhala piikittelee.

”Tutkijoilta saa usein hyviä ajatuksia, kunhan osaa suodattaa pois aiheettoman Raamatun repimisen ja henkilöiden omat mieltymykset, jotka ovat yleensä hyvin liberaaleja”, hän jatkaa.

EDES JEESUKSEN vasemmistolaisuudesta Juhala ei innostu. ”Tiedän vain yhden jakeen (Luuk. 12:33), jonka voi tulkita yleiseksi ohjeeksi antaa kaikki omaisuutensa köyhille”, hän kuittaa.

”Pointti Jeesuksella tuntuu olevan, että mammonaa ei tule tavoitella eikä sydäntänsä saa sitoa siihen. Tämä tulee esille rikkaan nuorukaisen kanssa (mm. Matt. 19:16–26) ja useasti muutenkin (mm. Matt. 6:19–21, Luuk. 12:21, 16:13).”

Juhala ei silti väitä, että Raamattu vastustaisi yhteisomistusta, vaikkei se siihen komennakaan. Hän mainitsee Jeesuksen ja opetuslapset tapauksena, jolla oli yhteiset varat (Joh. 12:6).

”Monia ihmisiä viehättää etsiä kaikesta ehdoton sääntö. Raamatussa on paljon absoluuttisia käskyjä – Jumalan palvelemisesta, varastamisesta ja seksuaalimoraalista, jos esimerkkejä haetaan – mutta talousjärjestelmästä sellaista ei ole”, Juhala summaa.

Lue myös

Paavali, paha porvari (2007)

Rahan evoluutio (2007)


   

Teksti ja kuva: Tuomas Kangasniemi

"Raamatussa on paljon absoluuttisia käskyjä, mutta talousjärjestelmästä sellaista ei ole"