Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

Pate profeetan palsta

Hei, Pate! Selailin tuossa nettiä ja löysin yhden mielenkiintoisen blogin. Sen kirjoittaja oli laskenut, että Raamatussa Jumala tappoi kaksi
miljoonaa ihmistä, mutta Saatana vain 10. Noinko se tosiaan menee?

Terveisin Reijo

TERVEPÄ VAIN REIJO! Nähdäkseni vastaus on kyllä – näin se menee. Siteeraamasi kirjoittajan motiiveina näyttävät tosin olevan pilkanteko ja rikkiviisastelu, ja sen perusteella, mitä lähettämäsi linkin takana lukee, laskentaperuste on paikoin summittainen. Periaate hänellä on silti oikein.

Bloginpitäjä toteaa samalla, että Saatana ei tappanut Raamatussa ketään ilman Jumalan suostumusta, ja myöhemmin hän lisää, että epäsuorasti Jumala on vastuussa paljon suuremmastakin määrästä kuolemia. Näissäkin asioissa kirjoittaja on oikeassa.

EN KUITENKAAN huomaa suurta syytä valittaa. ”Älä tapa” on käsky, joka on annettu ihmisille ja mahdollisesti muillekin luoduille, kuten enkeleille. Se ei sido lain laatijaa eli Jumalaa: hän voi katsoa parhaaksi antaa ihmisen kuolla, eikä tee väärin. Asianlaita häiritsee monia, mutta paha kyllä en voi muuttaa tilannetta heidän edukseen.

Voimme miettiä myös omaa moraaliamme. Ihmiset eivät yleensä tapa toisiaan kevytmielisesti, mutta vialliset tuotteet – ihmisen luomukset – vedetään resurssien salliessa pois markkinoilta. Jos autossa on rikkinäinen moottori, se korjataan tai romutetaan. Jos kiintolevy hävittää käyttäjänsä tiedot, se heitetään roskiin, eikä kukaan kysele, tuntuiko tietokoneesta pahalta.

Juuri tästä on kyse Jumalan ja ihmisten välillä. Pitkin historiaa ihmiset ovat oivaltaneet nykyistä paremmin, että Luojan rangaistessa heitä vika ainakin saattaa olla heissä itsessään. Jos olemme ”corrupt”, kuten kiintolevy, emmekä käyttäydy ohjeiden mukaan, Taivaallinen Tuotekehittelijä saattaa ottaa omat luomuksensa yllättäen pois.

Länsimaisessa kulttuurissa, jossa kaikki lähtee ihmisen mittapuusta, tämän älyäminen on vaikeaa. Jos Luoja on ankara, ihmiset eivät etsi parannusta, vaan vihoittelevat taivasta kohden. ”Mikä vika sinussa Jumala on, kun olet tuollainen sadisti?!”

Terveisin Pate

PS. Jossain määrin hyödyllistä lienee oivaltaa myös se, että kristillisen katsannon mukaan Jumala on lopun viimeksi vastuussa kaikesta, niin syntymistä kuin kuolemistakin. Luotujen ihmisten määräksi koko historian aikana on arvioitu noin 60 miljardia. [*]


[*]Erilaiset arviot koskaan eläneiden ihmisten määrästä vaihtelevat 40 miljardista 120 miljardiin; eroavaisuuksia aiheuttavat paitsi laskelmat väkimäärästä eri vuosituhansina, myös toisistaan poikkeavat arvaukset keskimääräisestä eliniästä. Internetissä yleisimmin kiertävä arvio, noin 105 miljardia, käytti kivikauden ihmisille hyvin alhaista 10–12 vuoden odotettavissa olevaa elinikää.


   

Teksti: "Pate"
Kuva: Mia Pajunen

Pitkin historiaa ihmiset ovat oivaltaneet nykyistä paremmin, että Luojan rangaistessa heitä vika ainakin saattaa olla heissä itsessään.