Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

Faktat selviksi

TUHANNET IHMISET Titanicilla uskoivat olevansa uppoamattomassa laivassa, mutta he eivät tietäneet totuutta tilanteesta. Se että he uskoivat, ei muuttanut totuutta mihinkään.

Jotkut joukosta varmaan uskoivat, että mikään laiva ei ole uppoamaton. Kumpaan tahansa joukkoon he kuuluivatkaan, sillä ei ollut väliä. Molemmat hukkuivat saman tosiseikan seurauksena, jos eivät päässeet pelastusveneisiin.

PALJONKO PAINAA Helsingissä merenpinnan tasossa yksi mooli rautaa sillä isotooppijakaumalla, joka sillä on maankuoressa? Joku vastaa kysymykseen, että kilon, toinen tonnin, kolmas ettei tiedä eikä välitäkään.

Neljännen vastaus on gramma ja viidennen 56 grammaa. Joku sanoo, että kaikkien käsitys asiasta on oikea, sillä itse kullekin hänen oma totuutensa raudan painosta on oikea, oli se sitten tonni tai gramma.

Se mitä rautamooli painaa, on aika selvästi määritelty fakta. On realistista odottaa, että jos tutkitaan samaa näytettä samassa paikassa, sen todellinen paino on sama riippumatta siitä, mitä ihmiset ajattelevat siitä.

Jumalan suhteen tilanne on varsin analoginen tämän kysymyksen kanssa. Se millainen hän on, on absoluuttinen totuus riippumatta ihmisen käsityksestä.

Jumalan säätämät lait ja luonnonlait pitävät sellaisenaan paikkansa riippumatta ihmisen ajatuksista siitä millaisia ne ovat. Samoin se, mitä hän ajattelee eri asioista, on juuri sitä kuin on – riippumatta ihmisten uskosta.

MONET IHMISET kysyvät, miten ihminen voi oppia tuntemaan Jumalan. Jotkut etsivät ja toiset ajattelevat että hänen tuntemisensa ei ole mahdollista. Kristinuskon vastaus on yksinkertainen: Jumala tuntee sinut, ja on halunnut ilmoittaa itsensä sinulle.

Nämä ovat olennaisia kysymyksiä pelastuksen kannalta. Totuus ei ole suhteellinen, vaan on olemassa yksi totuus riippumatta siitä, mitä ihmiset uskovat. Totta on myös, että Jumala on halunnut ilmoittaa itsensä ihmisille Raamatun kautta. Nämä ovat aksioomia lopulle artikkelille, joka selittää sen, mitä Raamattu kertoo taivaaseen pääsemisestä.

KUVITTELE IKUISUUS paikassa, jossa kukaan ei kuole, mutta jossa valehtelijat, varkaat, juoruilijat, raiskaajat ja väkivaltaiset elävät ja tekevät kaikkea tätä toisilleen ja myös sinulle. Kutsuisitko tätä paikkaa taivaaksi?

En minäkään. Onneksi kristinuskon mukaan taivas ei ole tällainen; se nimittäin rajaa ulos ne ihmiset, jotka eivät anna itseään puhdistettaviksi pahasta.

Sana synti pitää sisällään kaiken sen pahan mitä ihmiset tekevät, ajattelevat, ja sanovat. Syntiä ovat valehtelu, varastaminen, toisen himoitseminen ja niin edelleen. Syntiä on myös se, jos et teet sitä, minkä tiedät velvollisuudeksesi.

Raamattua tuntemattomien nykyihmisten mukaan asiat eivät ole kaikin osin näin. Yleisempää on ajatella, että jotkin asiat eivät ole syntiä, vaikka ne ovatkin sitä. Joistakin asioista taas luullaan, että ne ovat kristittyjen mielestä syntiä, vaikka nämä eivät ajattelekaan niin.

Meillä kuitenkin on olemassa Jumala, joka on absoluuttinen, joten eiköhän myös hänen määritelmänsä synnistä ole se, mitä voidaan pitää absoluuttisena mittarina.

IHMINEN VALITSI aikanaan tekevänsä syntiä, ja tänä päivänäkin he valitsevat päivittäin tekevänsä väärin. Usein kuulee selityksiä – en minä tarkoittanut sitä, en minä tätä aikonut tehdä, haluaisin lopettaa mutten pysty. Juuri tämä on yksi synnin ominaisuus: se vie pidemmälle kuin ihminen siihen lähtiessään aikoi. Se sitoo ihmisen itseensä ja vie mennessään.

Joskus kun aika koittaa ja ihminen kuolee, hän joutuu Jumalan valtaistuimen eteen tuomittavaksi. Silloin käydään läpi joka ikinen teko ja ajatus, joissa on hän on tehnyt väärin. Siinä eivät hyvät teot paina paljon.

Mieti esimerkkinä vaikka ylinopeussakkoja. Vaikka olisit lahjoittanut orpokodille tuhansia, silti saisit sen sakon. Lain mukaan sinut tuomitaan, vaikka olisitkin tehnyt hyviä tekoja.

Taivas on nimenomaan paikka, jossa ei ole syntiä yhtään. Ja ihmiselle on käytännössä mahdotonta pitää itsensä niin puhtaana että hän pääsisi sinne. Se vain yksinkertaisesti ei onnistu.

MEIDÄN ONNEKSEMME Jumalan edessä on jäljellä yksi vastaus, joka on viime vuosituhannella kadonnut maallisista oikeusistuimista, nimittäin sijaiskärsijä. Jeesus kärsi ristillä rangaistuksen kaikkien synneistä.

Juuri tämä on Raamatun ratkaisu. Ihminen on syyllinen, mutta toinen on jo kärsinyt rangaistuksen tuomitun puolesta. Mutta se ei jää vain siihen, hänen verensä puhdistaa kaikesta synnistä, jolloin taivaaseen ei viedä syntiä yhtään.

Ihmisen on mahdollista eläessään tarttua tähän armahdukseen. Raamattu sanoo, että ihminen pelastuu uskomalla Jeesukseen. Toisaalta ”sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi, suun tunnustuksella pelastutaan” (1938 käännös).

Raamatussa puhutaan myös että usko ilman tekoja on kuollut. Silti teot eivät pysty ihmistä pelastamaan, vaan sen tekee Jeesus uskon kautta.

KÄYTÄNNÖSSÄ ARMAHDUKSEN voi ottaa vastaan seuraavan rukouksen kautta. Mahdollista se on muutenkin, mutta tämä on esimerkki.

Minä olen syntinen ja tuon eteesi kaikki syntini, taakkani ja kaiken mikä minua sitoo. Pese minut puhtaaksi poikasi kalliilla verellä, jonka hän vuodatti tähteni. Katkaise saatanan kahleet elämässäni. Minun henkeni, ruumiini ja sieluni on sinun. Tahdon elää sinulle täällä maan päällä ja aikanaan taivaassa. Tunnustan Jeesus sinut herrakseni ja vapahtajakseni. Olen nyt uudestisyntynyt Jumalan lapseksi ja uskon se Jeesuksen nimessä. Aamen.

RUKOUKSEN JÄLKEEN jotkut ovat päässeet hetkessä eroon heitä sitoneista synneistä; toisilla se on vuosia kestävä prosessi. Kaikki – myös kristityt – sortuvat ajoittain täällä maan päällä syntiin, mutta on eri asia hyväksyä lankeemus elämässään kuin epäonnistua sen välttämisessä.

Jotkut kokevat uskonelämänsä alkuvaiheessa jotain mullistavaa, mutta useammat eivät. Raamatunkaan mukaan se ei ole tärkein juttu: usko ei ole tunteiden asia, vaan päätös. Usko ei ole totena pitämistä, vaan päätös.

IHMISEN, JOKA TULEE USKOON, on syytä etsiä kristittyjen yhteys jonka avulla hän voi kasvaa vakaumuksessaan. Yksinäinen on heikoilla uskonelämässään ja hän voi joutua eksyksiin. Uskossa kasvaminen on olennainen osa uskossa säilymistä, kuten kylväjävertauksesta voidaan oppia.

Ihmisellä on mahdollisuus turvautua uskoontulon jälkeen Jumalan apuun elämässään rukouksella. Yksi suositeltava tapa on puhua Jumalalle vähän niin kuin puhuisi jollekin kaverille; ei välttämättä aivan niin, mutta vähän niin kuin. Pitää myös muistaa, että hän tietää kaiken ja vastaus voi pyyntöihin olla kyllä, ei tai ei vielä.

Rukouksesta on tarkempia ohjeita Raamatussa. Uskoontulleen kannattaakin lukea sitä; sieltä saa hyviä ohjeita ja Jumalan lupauksia, joihin voidaan vedota. Monet niistä tosin ovat ehdollisia, ja se ehto voi lukea toisesta paikkaa Raamattua.

Ja ennen kaikkea Raamatun kautta oppii tuntemaan Jumalaa lisää. Suositeltava aloituskohta on Johanneksen evankeliumista eteenpäin, ja Ilmestyskirjan alusta hypätään Uuden Testamentin alkuun.

MUISTAKAA, ETTÄ uskonelämän ei ole tarkoitus olla synkkää vaan sen on tarkoitus tuoda todellista iloa elämään jos sitä ei ole on jossakin mahdollisesti jotain pielessä. Itselle tuohon apu on tullut Saalem-seurakunnan Fuel-illoista, kun olen sitä tarvinnut.

Mahdollisia paikkoja tutustua toisiin uskoviin
ovat muun muassa seuraavat:

Ristin kilta
Helsingin Kansanlähetys ja KL:n opiskelijaillat
Saalem-seurakunnan nuoret
Luther-säätiö
Suur-Helsingin seurakunta


   

Teksti: Jouni Osmala
Kuva 1: Jani Laukkanen
Kuva 2: Tuomas Kangasniemi

”Sydämen uskolla tullaan
vanhurskaaksi, suun
tunnustuksella pelastutaan”

Raamattua tuntemattomien ihmisten parissa yleistä on ajatella, että jotkin asiat eivät ole syntiä, vaikka ne ovatkin. Joistakin asioista taas luullaan että ne ovat kristittyjen mielestä syntiä, vaikka nämä eivät ajattelekaan niin.