Cross Section
ETUSIVU UUSIN NUMERO TOIMITUS JA YHTEYDET
AIHEPIIRIT: Apologia Myytinmurtajat Tiede & Filosofia Usko & Teologia Yhteiskunta
Ihmiset & Vapaa-aika Kolumnit Novellit Ristin kilta -jutut NUMEROT 2006- IN ENGLISH

Epäpyhä allianssi polki kristityt jalkoihin

ITSENSÄ JUSSI HALLA-AHO mieltää maalliseksi, sekulaariksi, kristityksi. ”Kristinusko vaikuttaa kaikessa siihen, miten yhteiskuntamme toimii ja miten itse ajattelen, vaikka varsinaista jumalasuhdetta minulla ei olekaan.”

”Toisaalta islam-kritiikin yhteydessä haluan välttää ’kristitty’-sanan käyttöä, jos henkilöllä ei ole todellista vakaumusta”, hän jatkaa. ”Muuten saadaan helposti luotua vaikutelma, että islamin ja länsimaiden välillä on menossa kahden uskonnon kilpailu.”

”Siitä ei missään tapauksessa ole kyse. Sotaa käydään maallisen yhteiskunnan ja uskonnollisen militarismin välillä.”

PERINTEISILLÄ KRISTITYILLÄ on myös sellaisia näkemyksiä, joista Halla-aho ei ole samaa mieltä. Hän kuitenkaan ei pidä kristillistä fundamentalismia mainittavana uhkana.

”Kristinuskossa ja juutalaisuudessa on mielestäni taantumuksellisia oppeja, mutta niiden kannattajat eivät harjoita massaluontoista ideologista väkivaltaa. Heitä voi myös kritisoida, jopa herjata, koska kaikki tietävät, että he eivät leikkaa kurkkuja auki pahastuessaan.”

Sympatiansa Halla-aho tunnustaakin antavansa ennemmin konservatiivi-uskoville kuin liberaaleille, jotka polkevat omia arvojaan samassa joukossa vasemmistohumanistien kanssa.

”Esimerkiksi luterilainen kirkko on sillä tavoin hukassa, että se etsii joka paikasta, ketä voisi miellyttää. Se on vähän kuin vasemmisto Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen: oma sanoma on kadoksissa.”

MEDIASSA JA YLIOPISTOMAAILMASSA ääntä pitävä ”älymystö” saakin Halla-aholta pahimmat loat niskaansa. Hänen mielestään on omituista, että kolmannen maailman siirtolaisissa kiehtovimpina pidetään juuri sellaisia ominaisuuksia, joita humanistit itse ovat yrittäneet juuria kotimaastansa pois.

”Esimerkkejä ovat voimakas uskonnollisuus, yhtenäinen perhe sekä naisten pukeutumisen rajoitukset”, Halla-aho huokaa. ”Kaikkein käsittämättömintä onkin, että islamin suurimmat ymmärtäjät ovat usein sapelihammasfeministejä. Kristityt valkoihoiset heterot ovat heidän mielestään sortajia, mutta muslimimiehet eivät.”

”Kristittyjen ja äärioikeiston väkivallantekoja on myös hyvin vähän, vaikka niitä kuulemma on kaikkialla. Tosielämässä kaupunkeja tuhoavat islaminuskoiset, kuten keväällä Malmössä [9], sekä vasemmistolaiset huligaanit. Viimeksi kesäkuussa loukkaantui satoja, kun anarkistit mellakoivat Rostockissa.” [Jälkihuomautus]

”Ainoa yhdistävä tekijä vasemmiston ja islamin välillä tuntuukin olevan periaatteellinen viha kristittyjä ja juutalaisia kohtaan”, Halla-aho lopettaa.


Numeroidut (painetun artikkelin sisältämät) viitteet


[9] Aftonbladet.se 17.4.2007.;  http://www.aftonbladet.se/vss/malmo/story/0,2789,1047045,00.html

Huomautukset

Tämän haastattelun tekemisen jälkeen media korjasi aiempaa uutisointiaan ja raportoi, että todennäköisempi uhriluku laskettiin kymmenissä.


   

Teksti ja kuva: Tuomas Kangasniemi

"Kristittyä ja juutalaista voi  kritisoida, jopa herjata, koska kaikki tietävät, että he eivät leikkaa kurkkuja auki pahastuessaan."