Tervetuloa!
Cross Section on kristillinen opiskelijalehti, jota julkaisee Otaniemen Ristin kilta.
Haluaisitko mukaan seuraavan lehden toimitukseen? Yhteystietomme löydät täältä.
Sivut siirretty vanhoilta sivuilta joten artikkeleissa on ongelmia sisäisten linkkien kanssa.
Antoisia lukuhetkiä!
Sukupuolineutraalisuuslaki
|
![]() |
HELSINGIN SANOMAT 28.5.2021
Oikeus huostaanotti kuusivuotiaan
Neutraalisuuslain ennakkopäätös: tytärtä ei saa pakottaa pitämään mekkoa
STT – HS / Matias Korhonen
6-VUOTIAASTA tyttölapsesta annettiin torstaina huostaanottopäätös Helsingin käräjäoikeudessa. Lapsen vanhemmat tuomittiin sakkoihin sukupuolineutraalisuuslain rikkomisesta. He aikoivat valittaa ratkaisusta hovioikeuteen.
Oikeudenkäynnin taustalla on kaksi tapausta, joissa vanhemmat pukivat tyttärensä mekkoon vastoin tämän tahtoa. Ensimmäistä tilannetta käsiteltiin kaupungin sosiaalilautakunnassa viime kesänä, mutta jälkimmäinen päätyi oikeuteen tytön kerrottua kohtelusta esikoulun opettajalle.
”Viime kerralla katsoimme, että olisi kohtuutonta viedä tapaus oikeuteen. Neutraalisuuslain käytäntö oli vuosi sitten tuore, emmekä halunneet ankaria rangaistuksia hätiköidysti”, kertoi silloista tilannetta konsultoinut syyttäjä Heikki Nieminen.
”TOINEN RIKE näin lyhyessä ajassa on kuitenkin raskauttavaa. Kaiken lisäksi kävi ilmi, että vanhoillisesta kasvatuksesta vastasivat molemmat vanhemmat yhdessä eikä vain äiti”, Nieminen jatkoi.
Tuomari Laura Jokivirta piti päätöstä varsin selkeänä. ”Kuusivuotiaan luotettavuus todistajana on epävarma, mutta tytön 15-vuotias sisko vahvisti tiedot. Vanhemmat olivat pukeneet tytölle mekon, vaikka tämä oli monta kertaa sanonut haluavansa housut ’niin kuin pojillakin on’.”
Lisäksi opettaja oli kuullut joulujuhlassa tytön isän kehuvan, ”kuinka kauniilta ja somalta” tämä näyttää hameessa. Oikeuspsykologin mukaan lapsi on kuitenkin selvinnyt traumaattisista vaiheista varsin hyvin.
JOKIVIRTA PERUSTELI vielä päätöstään. ”Täysi-ikäisellä kansalaisella on edelleen oikeus pukeutua kuten hän haluaa. Olisi perustuslain vastaista kieltää vanhanaikainen tyyli. Lapselle ei kuitenkaan saa opettaa sukupuolimalleja.”
”Tässä on kyse yleisesti hyväksytyistä normeista, joita ei saa rikkoa kasvatuksessa. Lapsille ja nuorille täytyy antaa täysi vapaus oman sukupuoli- ja seksuaali-identiteettinsä rakentamisessa.”
Myös perheen isä puolusti näkemystään. ”Meidän mielestämme tyttö on tyttö ja poika on poika, eikä näissä niin sanotuissa tyttöjen vaatteissa ole mitään väärää. Kuusivuotias ei myöskään kykene päättämään pukeutumisestaan itse.”
Perimmäisiksi motiiveiksi epäillään uskonnollista suvaitsemattomuutta. ”Kyllähän se kismittää, että tälläinen vanhoillisuus on vielä laillista. Mutta onneksi eivät saa enää opettaa 1900-luvun meininkiä lapsilleen”, puuskahti nimettömänä pysytellyt sosiaalivirkahenkilö.
SEKÄ JOKIVIRRAN että Niemisen mielestä on mahdollista, joskin epätodennäköistä, että hovioikeus muuttaa tuomiota. ”Laki on tässä minun mielestäni selvä, ja useimmissa Euroopan maissa käytäntö on sama”, Nieminen arvioi.
”Ennakkotapauksena tämä on kuitenkin niin merkittävä, että on parempi olla arvailematta liikoja. Vastaosapuoli haluaa varmasti viedä asian Haagiin asti.”
TIETOKULMA
Sama laki useissa maissa
HS / Matias Korhonen
VUODEN 2020 ALUSTA Suomessa voimaan tullut sukupuolineutraalisuuslaki kieltää muun muassa lasten kasvattamisen minkäänlaisiin sukupuoli- tai seksuaalirooleihin kotona, julkisissa laitoksissa tai vapaa-ajan toiminnassa.
Asetus pyrkii turvaamaan mahdollisimman suuren valinnanvapauden oman identiteetin suhteen. Se asettaa tarkat rajat sille, kuinka julkisissa viestimissä ja painotuotteissa voidaan puhua sukupuolieroista ja seksuaalisesta suuntautumisesta.
Laki säätelee myös muuta sukupuolimallien tarjontaa kieltämällä muun muassa vaatteiden tai muiden tarvikkeiden markkinoinnin erityisesti ”miehille” tai ”naisille”.
NEUTRAALISUUSLAKI on otettu käyttöön Länsi-Euroopassa nopeassa tahdissa, ja se on voimassa Suomen lisäksi yhdeksässä maassa. Ensimmäisenä se hyväksyttiin Belgiassa ja Ruotsissa 2018. Lakivalmistelu on kesken muun muassa Alankomaissa ja Tanskassa.
Toistaiseksi EU ei ole vaatinut lain noudattamista pakollisena, mutta tulevan syksyn huippukokouksissa linjaa saatetaan tarkistaa. Tämä tietänee ongelmia Puolalle, Liettualle ja Latvialle, joissa kaikki merkittävät puolueet ovat torjuneet lain.
NIIN SANOTUN positiivisen syrjinnän periaatteella tietyt väestöryhmät voivat kuitenkin hakea kunnan viranomaisilta poikkeusta perheen sisäiseen kasvatukseen. Oikeus koskee EU:n ulkopuolisia maahanmuuttajia sekä virallisiksi vähemmistöuskonnoiksi nimettyjen yhdyskuntien kuten islamin ja wiccan kannattajia.
Sukupuolineutraalisuuslakia on arvosteltu voimakkaasti länsimaisten perusoikeuksien vastaiseksi. Kriitikoiden mukaan se asettaa rajoitteita muun muassa kokoontumis- ja ilmaisuvapaudelle.
Toistaiseksi tuomioita on annettu etupäässä julkisesta alaikäisiin kohdistuvasta toiminnasta. Helsingin päätös on vasta kolmas yksityiselämän piiriin kuuluva ennakkotapaus Ruotsin ulkopuolella.
Tämän artikkelin nimet on keksitty. Henkilöiden mahdolliset yhteydet oikeaan maailmaan ovat tahattomia. Lue myös: Epäpyhä allianssi polki kristityt jalkoihin (2007) Huomautus nykyisestä tasa-arvolaista Vuoden 1988 tasa-arvolain (Laki miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta, 8.8.1986/609, voimassa v. 2007) mukaan uskonnollisten yhdyskuntien uskonnonharjoitukseen liittyvä toiminta on eksplisiittisesti vapaa lain soveltamisalasta yksityiselämän sekä eräiden muiden pienempien poikkeusten ohella. Alla lainaus: 2§ Tämän lain säännöksiä ei sovelleta evankelis-luterilaisen kirkon, ortodoksisen kirkkokunnan eikä muiden uskonnollisten yhdyskuntien uskonnonharjoitukseen liittyvään toimintaan. |