”Lahkojen uskonnonvapauteen ei voi puuttua”
KIELTEISET UUTISET USKONNOSTA, kuten Helsingin Sanomissa Koivuniemen uskonlahkoa käsitellyt artikkeli (ks. jutun lyhennelmä) jalestadiolaisten hyväksikäyttökohu, herättävät aina uskontoon liittyvää keskustelua. Varsinkin nettipalstoilla sävy on tiukka.
”Raamattu on 100 % Jumalan Sanaa” – Miksi kristityt eivät sitten noudata kaikkia käskyjä?
Monet kristityt korostavat, että Raamattu on kokonaan Jumalan Sanaa. Miksi he sitten sallivat miehille pitkät hiukset eivätkä vietä sapattia, vaikka monia muita käskyjä pidetään tärkeinä? Lue konservatiivisen teologin vastaus. (Ilmestynyt 2011)
Lue lisää: ”Raamattu on 100 % Jumalan Sanaa” – Miksi kristityt eivät sitten noudata kaikkia käskyjä?
”Koivuniemi-toimittaja” Anu Nousiainen asui Otaniemessä, kun lahko syntyi – muttei tiennyt mitään
HS:n Koivuniemi-artikkelin kirjoittaja Anu Nousiainen hämmästyi asioista, joita lahkosta paljastui. ”Sanoin kollegalleni, että en varmaan uskoisi tätä tarinaa, jos en olisi itse sitä kirjoittanut.” (Ilmestynyt 2011)
Ilmestyskirjan porton historia ja salaisuus
Voivatko tiede ja tiedeopetus olla katsomuksellisesti neutraaleja?
Metodologista naturalismia perustellaan tieteessä sen katsomuksellisella neutraaliudella. Mutta onko absoluuttinen puolueettomuus mahdollista? Entä miten suomalainen tiedeopetus onnistuu käytännössä neutraaliudessa? (Ilmestynyt 2011)
Lue lisää: Voivatko tiede ja tiedeopetus olla katsomuksellisesti neutraaleja?
”Jeesus on satuhahmo” ja keskustelupalsta-ateismin ihmeellinen maailma
Jeesuksen ylösnousemus historiantutkijoiden mukaan (2010)
Keskustelupalstoilla ja nettiateistien kirjoituksissa väitetään usein, että Jeesusta ei ollut koskaan olemassakaan – edes ihmisenä. Tieteessä tätä käsitystä ei oteta vakavasti. Monet kristinuskon kriitikotkin halveksivat satuhahmo-teoriaa, ja jopa Richard Dawkins kallistuu olemassaolon puolelle. (Ilmestynyt 2011)
Lue lisää: ”Jeesus on satuhahmo” ja keskustelupalsta-ateismin ihmeellinen maailma
Kasvualusta
Jokaisen kristityn olisi tärkeä säilyttää yhteys toisiin uskovaisiin, vaikka seurakuntaa fyysisenä kokoontumispaikkana ei aina löytäisikään. (Ilmestynyt 2011)
Tästä syystä kristittyjen tulisi kuunnella Paavalia ennen Jeesusta
Jeesuksen sanat ovat Raamatun tärkein osa, eikö vain? Harvat huomaavat, että tämä hurskaan kuuloinen ajatus on ristiriitainen. Jeesuksen mukaan Mooseksen laki säilyy ikuisesti, mutta Moosesta ei silti noudata kukaan. Mikä ratkaisuksi? (Ilmestynyt 2011, pääkirjoitus)
Lue lisää: Tästä syystä kristittyjen tulisi kuunnella Paavalia ennen Jeesusta
Ihmiskuvan vaikutus bisnekseen oivalletaan liian harvoin
Uskonto ja tiede: Mitä kristitty teekkari ajattelee? (2010)
Helsingin Energian t&k-päällikkö Jussi Palolan mukaan ihmiskuvan vaikutus pitäisi oivaltaa päätöksenteossa paremmin. ”Me tekniikan ja bisnesalan ihmiset luulemme usein olevamme täysin rationaalisia päätöksentekijöitä, ja arvokäsitykset saatetaan esittää ikään kuin tieteellisinä tuloksina.” (Ilmestynyt 2011)
Lue lisää: Ihmiskuvan vaikutus bisnekseen oivalletaan liian harvoin
Uskontoa ja politiikkaa saa kyllä sekoittaa, kunhan et ole konservatiivi
Periaateella ”uskontoa ja politiikkaa ei saa sekoittaa” vastustetaan konservatiivisia ajatuksia politiikassa. Keskustelu on kuitenkin asenteellista: arvoliberaalia ja vasemmistolaista politiikkaa perustellaan Jeesuksella koko ajan. Tarkista lähteet, jos et usko. (Ilmestynyt 2011)
Lue lisää: Uskontoa ja politiikkaa saa kyllä sekoittaa, kunhan et ole konservatiivi
Olen hyvä ihminen, koska en ole kuin tuo Päivi Räsänen
Moralismi, toisten ihmisten tuomitseminen ja itsensä parempana pitäminen eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka arvoliberaalit käsitykset ovat syrjäyttäneet konservatiiviset käsitykset. Moralismi ja tuomitseminen ovat vain muuttaneet muotoaan. (Ilmestynyt 2011)
Lue lisää: Olen hyvä ihminen, koska en ole kuin tuo Päivi Räsänen