Pääkirjoitus

Tieteellistä uskoa

HE ELÄVÄT TAVALLISTA elämää. He käyvät koulua, opiskelevat ja työskentelevät tavallisten ihmisten keskuudessa. He näyttävät tavallisilta: heitä on pitkiä, laihoja, nuoria, vanhoja, miehiä, naisia, rikkaita, köyhiä, kaupunkilaisia, maalaisia, humanisteja, teekkareita.

Ulospäin he vaikuttavat useimmiten täysin normaaleilta. Lähes kaikilla on heistä jonkinlainen mielikuva tai ennakkokäsitys. Ehkä olet joskus törmännyt heihin yllättävässä tilanteessa: baarissa, kaupassa, luennolla, ruokalassa, kaveripiirissä?

Suomi on puolessa vuosisadassa maallistunut ja muuttunut jälkikristilliseksi yhteiskunnaksi. Vaikka julkinen kristillisyys on katoamassa, ei Jumala ole hävinnyt mihinkään. Usko ei ole vain mummojen juttu – yhtä lailla on korkeasti koulutettuja nuoria ja aikuisia, jotka uskovat täysin vakavissaan, kuten Raamattu opettaa. Tiede ja Jumala eivät ole toistensa vastakohtia.

TÄNÄ VUONNA tätä lehteä on luotsannut humanistinainen, mutta lieventäväksi asianhaaraksi katsottakoon avioliitto teekkarin kanssa. Elämä teekkarikylässä on ollut täynnä ikimuistoisia kokemuksia, ja rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että teknisten alojen veitsenterävien älynlahjojen edessä on pieni humanisti ollut välillä sanaton.

Useammin kuin kerran olen teekkareiden kanssa uskonasioista keskustellessa törmännyt ajatukseen, että humanisti nyt voi uskoa mihin vain, mutta kyllähän sentään luonnontieteiden opiskelijan on käytettävä järkeään ja ajateltava asioita. Vastoin kaikkia ennakko-oletuksia myös meillä humanisteilla on silti tarve silloin tällöin käyttää järkeämme, ja kyseenalaistaa, tiedostaa ja koetella olemassa olevia teorioita ja malleja.

ARVON LUKIJAN ei silti tarvitse huolestua, sillä en suinkaan ole kirjoittanut kaikkia juttuja. Aidoista, täysin kotimaisista teekkareista koostuva toimitus on heittäytynyt ajattelemaan, kyseenalaistamaan ja tutkimaan asioita.

Tuloksena on lehti, jonka tarkoituksena on ruotia kristinuskoa ja uskon asioita teekkarinäkökulmasta, sekä murtaa kristittyjä ja kristinuskoa koskevia myyttejä ja ennakkoluuloja. Jutuissa on käytetty tervettä järkeä, harkintakykyä ja tieteellisiä lähteitä.

Voiko teekkari uskoa Jumalaan? Onko ylösnousemus tieteellisesti järkeenkäypää? Mitäalkukristityt ajattelivat abortista?

Tutustu lehteen, kyseenalaista, ota kantaa. Tule keskustelemaan Ristin kiltaan. Tiedosta ajatusmallisi ja aseta ne koetukselle. Ehkäpä löydät jotakin uutta.