Rakastathan


"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." (Matt. 22:37–39)

USEIN UNOHTUU, että rakkautta tulisi jakaa yhtä paljon niin Jumalaa, itseään kuin lähimmäistäänkin kohtaan.

Itselleni oli joskus hankalaa kunnioittaa ja arvostaa itseäni. Sitten äitini muistutti, että miten voin rakastaa muita, jos en osaa rakastaa itseäni. Rakkaus on hyväksymistä, anteeksiantoa ja paljon muutakin.

Toisaalta emme voi rakastaa itseämme, jos emme rakasta lähimmäisiämme. Monesti rakkaus itseämme kohtaa kasvaa suuremmaksi kuin muita ihmisiä kohtaan.

Olemme helposti kivittämässä muita (Joh. 8:7), emmekä näe hirttä omassa silmässämme (Matt. 7:4). Kun tuomitsemme muita, eikö meidän silloin sen sijaan pitäisi nimenomaan rakastaa näitä ihmisiä ja rukoilla heidän puolestaan – ei halveksia tai tuomita?

Ihmisyhteisöissä jotakuta ihmistä tai asiaa saatetaan paheksua selän takana tai jopa tuomita suoraan. Sen sijaan rakkauden osoittaminen välittämällä saisi ihmisen arvostamaan itseäänkin ja jakamaan rakkautta eteenpäin.

Näin elämän merkityksenä eivät olisi enää pahat teot, vaan luonnollinen rakkauden vastaanottaminen ja eteenpäin jakaminen.

KRISTITTYJEN YHTEISÖJEN pitäisi olla turvallisia paikkoja, jonne ihminen uskaltaa tulla tietäen, että hänet hyväksytään omana itsenään – sen sijaan, että hän pelkää tulevansa tuomituksi tekojensa takia. Olemmehan kaikki Jumalan lapsia.

Kun rakastamme lähimmäisiämme, rakastamme myös Jumalaa tätä kautta (Matt. 25:40). Auttamisen ja muun toiminnan tulisi siis olla lähtöisin rakkaudesta (1.Kor. 13:3).

Ehkä olisikin syytä miettiä asioita ja kääntää vastedes tuomitseminen lähimmäisenrakkauteen. Sillä teoillamme me levitämme Jumalan rakkautta. 

Joh. 8:7
Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: "Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven."

Matt. 7:4
Kuinka voit sanoa veljellesi: "Annapa kun otan roskan silmästäsi", kun omassa silmässäsi on hirsi?

Matt. 25:40
Kuningas vastaa heille: "Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle."

1. Kor. 13:3
Vaikka jakaisin kaiken omaisuuteni nälkää näkeville ja vaikka antaisin polttaa itseni tulessa mutta minulta puuttuisi rakkaus, en sillä mitään voittaisi.