Tervetuloa!

 

Cross Section on kristillinen opiskelijalehti, jota julkaisee Otaniemen Ristin kilta.

 

Haluaisitko mukaan seuraavan lehden toimitukseen? Yhteystietomme löydät täältä.

 

Sivut siirretty vanhoilta sivuilta joten artikkeleissa on ongelmia sisäisten linkkien kanssa.

 

Antoisia lukuhetkiä!


 

"Torinon liinat ovat aidot"


Torinon käärinliina

Palestiinan alueen ja Raamatun historiassa Juha Hiltunenei ole jättäytynyt vain tekstien tutkimukseen. Eräs hänen suurista mielenkiinnon kohteistaan on ollut Torinon käärinliinat, keskiajalta asti julkisesti tunnettu pyhäinjäännös, jota nykyisin säilytetään Italiassa.

Pellavakankaisissa liinoissa on verijälkien lisäksi hento, ikään kuin kankaaseen palanut negatiivikuva. Siinä näkyy varsin selvästi noin 175-senttinen, parrakas, ehkä 30–40 -vuotias mies, jonka olkapäille ylettyvät hiukset on palmikoitu juutalaiseen tyyliin. Kuva paljastaa myös suuren määrän haavoja – näistä syistä monet ovat pitäneet liinojaJeesuksen hautakääreinä.

Hiltunen itse oli pitkään epävarma liinojen alkuperästä ja piti niitä mahdollisesti jopa huijauksena. Myöhemmin hän on vakuuttunut niiden aitoudesta.

"Vuonna 1988 tehty radiohiiliajoitus on ollut vahvin peruste sille, että liinat ovat väärennös noin vuodelta 1300. Tekstiilitutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kankaan reunat eivät ole alkuperäiset vaan niitä on paikkailtu – ja näytteet otettiin laidasta. Nämä tulokset julkaistiinThermochimica Actassa 2005 ja asiasta uutisoitiin myösBBC:llä", Hiltunen toteaa.

"Todisteita aitoudelle on sen sijaan paljon. Liinoissa oleva kuvio vastaa täysin roomalaista teloitusmenettelyä ja evankeliumien kertomusta. Käsissä ja jaloissa on naulanhaavat, päänahassa pistojälkiä kuin orjantappurakruunun jäljiltä, oikeassa kyljessä on keihään haava, ja ruumiissa näkyy hieman yli 100 roomalaisen metallivahvistetun ruoskan iskua", Hiltunen luettelee.

"Mel Gibsonin Passion of the Christ -elokuva tuomittiin monien suusta Hollywood-tyylisenä väkivallalla mässäilynä, mutta väite ei voisi olla enempää väärin. Käärinliinojen valossa sen kuvaus ruoskinnasta on suorastaan dokumentaarinen. Suurin osa nykyajan ihmisistä ei ymmärrä, miten alkukantaisen brutaalia ihmiskunnan historia on suurimmalta osaltaan ollut."

Siinä missä väärentäjä olisi ehkä voinut jäljentää haavat, vainajan vereen liittyvät yksityiskohdat täsmäävät siten, että keskiaikana tietous ei riittänyt niihin. "Verijäljet sisältävät hemolyyttisesti pilkkoutunutta bilirubiinia, jota syntyy ankarassa kidutuksessa. Veriryhmä on harvinainen AB+, jota kuitenkin esiintyy eniten Lähi-Idässä", Hiltunen raportoi.

Yhdeltä vakuuttavimmista todisteista, suorastaan hämmästyttävässä määrin, tuntuu kuitenkin Torinon liinojen eräänlainen "rinnakkaiskappale", Espanjan Oviedossa säilytettävä kasvopyyhe. "Pyhäinjäännöksen uskotaan olleen liina, jolla Jeesuksen kasvot peitettiin väliaikaisesti ristiltä oton jälkeen, ja sen historia tunnetaan jo 600-luvulta alkaen", historiantutkija Juha Hiltunen toteaa. "Oviedon liinan haavajäljet täsmäävät täysin Torinon liinoihin. Mikä kuitenkin merkittävintä, veriryhmä on sama, näytteet sisältävät bilirubiinia – ja jopa DNA on identtinen. Liinat ovat kuuluneet samalle henkilölle."

"Syksyllä 2005 Dallasissa pidetty käärinliinatutkijoiden konferenssi tulikin yksimieliseen tulokseen: pyhäinjäännös on aito. Ainoastaan sitä kukaan ei osaa selittää, miten vainajan ääriviivat ovat palaneet kankaaseen kiinni", käärinliinoista innostunut Juha Hiltunen kertoo.

"Jos siis Torinon liinat sattuisivatkin olemaan väärennös, ne on tehty ennen vuotta 600, tekemisessä on käytetty aidon, kidutetun miehen verta ja ne olisivat peräisin Lähi-Idästä, sillä kankaassa on sikäläisten kasvien siitepölyä", Hiltunen lopettelee. "Voimme huomata myös sen yksityiskohdan, että kankaan pintarakenne on ehjä. Liinaa ei ole revitty väkisin irti vainajan veri- ja kudosnestehyytymistä. Jos liina on Jeesuksen, voimme päätellä, että jotain on vain lähtenyt sisältä pois."